دستگاه پرکن مایعات اتوماتیک چه کاربردی دارد؟
همانطور که میدانیم استفاده از انواع مختلف دستگاههای پرکن مایعات موجب میشود تا میزان بهره وری در کار پر کردن و انتقال مایعات مختلف به درون ظرفهای در نظر گرفته شده، افزایش زیادی پیدا کند. از طرف دیگر کاربرد این سیستمها باعث میشود تا دقت بسته بندی انواع مایعات نیز بالاتر برود. دستگاه پرکن مایعات اتوماتیک یکی از انواع این دستگاهها است که از آن در جهت پرکردن انواع مایعات خوراکی و غیر خوراکی و انتقال آنها به درون بطریها و یا ظرفهای مخصوص استفاده میشود.
مزایای کاربرد دستگاه پرکن مایعات اتوماتیک
این دستگاه از جمله دستگاههایی است که در بازار دارای تقاضای بسیار بالایی برای خرید و فروش و بهره برداری است. یکی از علتهای تقاضاهای بالا برای تهیه کردن این محصول این است که دستگاه پر کن مایعات اتوماتیک دارای کاربردهای زیادی در صنایع مختلف است. در حقیقت با کاربرد این نوع از دستگاه پرکن میتوان انواع مایعات مختلف از جمله آب، دوغ، شیر، جرم گیر، شیشه شور، عسل، عرقیجات خوراکی و…. را به ظرفهایشان انتقال داد و پر کرد.
از طرف دیگر و به طور معمول، زمانی که ظرفیت خط تولید در یک واحد تولیدی بالا است و خط تولید به طور پیوسته کار میکند از دستگاه پرکن اتوماتیک از نوع خطی برای این منظور استفاده میشود. یکی از مزایای به کار گیری این دستگاه پرکن این است که از طریق دستگاه پرکن اتوماتیک میتوان انواع مایعات غلیظ و با ویسکوزیته بالا، مایعات رقیق و مایعات کف زا را به درون ظروف خود منتقل کرد.
بنابراین این دستگاه شامل انواع دستگاه پرکن آب معدنی، دستگاه پرکن نوشابه، پرکن دوغ، دستگاه پرکن آب میوه و…. است. در دستگاه پرکن مایعات اتوماتیک هیچ فرد و یا نیروی انسانی در جریان پر کردن ظروف و یا در حین بسته بندی محصولات دخالت ندارد. به طور معمول مکانیسم پر کردن در این دستگاههای پرکن به سه شیوه انجام شدنی است این سه شیوه عبارتند از: استفاده از پرکن پمپی، استفاده از پرکن سیلندر پیستونی و استفاده از پرکن ثقلی.
انواع دستگاه پرکن مایعات اتوماتیک
دستگاه پرکن مایعات اتوماتیک را میتوان از نظر نوع مایعاتی که پر میکند و میزان ویسکوزیته و یا غلظت این محصولات، به دو دسته کلی تقسیم بندی نمود. در این صورت انواع دستگاه پرکن مایعات اتوماتیک را میتوان به انواع دستگاه پرکن اتوماتیک مایعات غلیظ و دستگاه پرکن اتوماتیک مایعات رقیق دسته بندی کرد. در ادامه به توضیح مختصر هر یک از موارد گفته شده خواهیم پرداخت.
دستگاه پرکن اتوماتیک مایعات غلیظ
دستگاه پرکن مایعات اتوماتیک که برای انتقال مایعات غلیظ و یا مایعات دارای ویسکوزیته بالا به درون ظرفهای مخصوص خود، طراحی شده است از سیستم پر کردن با پمپهای مخصوص مایعات غلیظ، استفاده میکند. بنابراین اگر محصولی که قصد انتقال آن به ظرف خود را دارید، دارای شیره چسبناک باشد و یا کف داشته باشد، لازم است حتما از سیستم پمپی این دستگاه برای انتقال آن مایع، استفاده کنید.
برای نمونه محصولی مانند شیره خرما را نمیتوان با دستگاه پرکن مایعات اتوماتیک از نوع سیلندر پیستونی منتقل نمود چرا که در این صورت، هم کار تمیز کردن دستگاه دشوار خواهد بود و هم به دلیل چسبناک بودن شیره خرما، اورینگ و پکینگهای پیستونهای دستگاه خراب خواهند شد و سیلندر و پیستونها از حرکت باز خواهند ایستاد و یا به عبارت بهتر گیر خواهند کرد. اما برای پر کردن محصولاتی مانند عسل، مربا و … میتوان از سیستم پرکن اتوماتیک سیلندر پیستونی استفاده کرد.
دستگاه پرکن اتوماتیک مایعات رقیق
دستگاه پرکن اتوماتیک مایعات رقیق از سیستم پر کردن توسط پمپهای سانتریفیوژی بهره برده است. این دستگاه دارای سنسورهای قطع و وصل اتوماتیک است. بنابراین کارایی و بازدهی بالایی هم دارد. به طور کلی تعداد نازلهای دستگاه پرکن اتوماتیک با توجه به بازدهی و ظرفیت تولید تعیین میشوند بعضی از دستگاههای پرکن اتوماتیک مایعات رقیق دارای درب بند نیز هستند.
همچنین این دستگاه از سیستم سیل القایی و دستگاه جت پرینتر نیز برخوردار شده است. از دیگر سیستمهای به کار رفته در بعضی از این دستگاهها میتوان به تونل شیرینگ استرچ اشاره کرد. لازم به ذکر است که اگر این سیستمها بر روی دستگاه اتوماتیک مایعات رقیق نصب نشده باشد میتوان به طور جداگانه این بخشها را به دستگاه مورد نظر اضافه کرد و بر روی آن نصب نمود. بنابراین تعیین قیمت دستگاه پرکن اتوماتیک مایعات نیز بسته به راندمان و کارایی و نوع متعلقات آن صورت میگیرد و با یکدیگر تفاتهایی دارد.
مشخصات فنی دستگاه پرکن مایعات اتوماتیک
دستگاه پرکن اتوماتیک میتواند در انواع مختلف تک نازله، دونازله، چهار نازله و شش نازله، هشت نازله و یا ده نازله طراحی و تولید شود. لازم به ذکر است که هر چه تعداد نازلهای به کار رفته در طراحی دستگاه مورد نظر بیشتر باشد میزان مایعات بیشتری را نیز میتوان طی مدت زمان یک ساعته به درون ظرفهای خود انتقال داد. به طور کلی راندمان دستگاه پرکن مایعات اتوماتیک برای دستگاه ۸ نازله معادل ۵۰۰ تا ۱۰۰۰ لیتر در ساعت است. هر چند این میزان با توجه به عواملی از قبیل میزان غلظت مایعی که قصد انتقال آن را داریم نیز فرق میکند.
همچنین در این زمینه لازم است به حجم ظرف مورد نظر نیز دقت شود و این عامل هم در نظر گرفته شود. سیستم عملکرد دستگاه پرکن اتوماتیک معمولا به دو شیوه الکترومکانیکی و پنوماتیکی انجام میشود. به طور کلی این دستگاهها بسته به نوع کارکردشان در دو نوع خطی و روتاری ساخته میشوند. نوع نازلهای به کار رفته در دستگاه پرکن مایعات اتوماتیک متناسب با دهانه ظرفهای مورد نظر و نوع غلظت مایع طراحی میشود.
از دیگر قابلیتهای این دستگاه و یا مشخصههای آن میتوان به این عامل اشاره کرد که دستگاه پرکن مایعات اتوماتیک دارای سیستم چکه گیر است. بنابراین مایعات مورد نظر شما چکه نمیکند و تلف نمیشود. این دستگاه به نحوی طراحی شده که امکان نصب نازلهای جدید، تغییر درب بند، میز ترافیکی و …. را دارد اما امکان این نوع تغییرات در دستگاههای پرکن مایعات اتوماتیک خطی بهتر و آسانتر از سیستم روتاری انجام میشود. از دیگر ویژگیهای این دستگاه پرکن، عملکرد بسیار ساده آن را میتوان نام برد. از طرف دیگر راندمان این دستگاه نیز بسیار بالا است.