دستگاه پرکن مایعات ثقلی چیست و چه کاربردی دارد؟
به طور کلی، امروزه یکی از روشهای انتقال مایعات و ریختن آنها به درون ظروف و بطریهای خاص، استفاده از دستگاه پرکن مایعات است. با استفاده از این دستگاه، به انتقال انواع مواد و مایعات خوراکی از قبیل: خامه شیرینی، روغن کنجد، شکلات صبحانه، روغنهای خوراکی، آب معدنی و…. به ظروف و بطری اقدام میشود. از طرف دیگر بعضی از انواع دستگاههای پرکن مایعات، برای نقل و انتقال موادی مانند گریس و یا وازلین نیز مورد استفاده قرار میگیرند.
انواع دستگاه پرکن مایعات
دستگاه پرکن مایعات به طور معمول به دو شیوه اتوماتیک و یا نیمه اتوماتیک طراحی و تولید میشود. مکانیسم و عملکرد دستگاههای پرکن مایعات، بر اساس نوع پیمانه کردن مایع مورد نظر، نام گذاری میشود. بنابراین دستگاه پرکن مایعات شامل انواع مختلفی است که عبارتند از: پرکن تایمری، پرکن ثقلی، پرکن سیلندر پیستونی، پرکن لورسلی و… که هر یک در موارد خاصی به کار گرفته میشوند و کاربردهای ویژهای دارند. در ادامه به بیان و معرفی دستگاه پرکن مایعات ثقلی خواهیم پرداخت.
از دستگاه پرکن مایعات ثقلی به طور معمول در مواردی از قبیل پرکردن مایعات رقیق مانند دوغ، آب معدنی، عرقیجات مختلف و… استفاده میشود. این نوع از دستگاه پرکن مایعات در میان سایر انواع دستگاههای پرکن، مناسبترین قیمت را دارد. به طور کلی مکانیسم پرشدن در این نوع از دستگاهها بر اساس وزن مایع و میزان جاذبه و یا کشش زمین اتفاق میافتد.
نحوه عملکرد و یا مکانیسم دستگاه پرکن مایعات ثقلی
در این از دستگاه پرکن مایعات، شکل خاص نازل، عامل اساسی پیمانه کردن مواد مورد نظر محسوب میشود. این نازلها به طور معمول به روشی طراحی میشوند که نازل باید درب دستگاه را به طور کامل بپوشاند و مانع از ورود و خروج هوا گردد. بخش خروجی نازلهای پرکن مایعات ثقلی، دارای دو مجرا است. از طریق مجرای اول نازل، مایع مورد نظر وارد بطری میشود و هوای داخل آن نیز از طریق مجرای دوم از بطری و یا ظرف خارج میگردد. پس از اینکه حجم مایع داخل بطری به اندازهای برسد که مجرای خروج هوا را بپوشاند به صورت کاملا خودکار، ریزش مایع مورد نظر به درون ظرف و یا بطری، متوقف میگردد. چرا که هوای داخل بطری نمیتواند از آن خارج شود بنابراین هیچ مایعی هم نمیتواند به آن وارد گردد.
معایب دستگاه پرکن مایعات ثقلی
این دستگاه ها علاوه بر مزایای بسیاری که دارند معایبی هم دارند که در ادامه با آن ها آشنا می شوید.
۱- کاربرد این دستگاه برای انتقال مایعات رقیق
دستگاه پرکن مایعات ثقلی، تنها برای انتقال و یا پرکردن مایعات رقیق مورد استفاده قرار میگیرد که از نظر بعضی از افراد، عیب بزرگ این سیستم به شمار میرود. بنابراین مایعاتی که غلظت بیشتری داشته باشند را نمیتوان از طریق این دستگاه به ظرفهای خود منتقل کرد.
۲- عدم امکان نیمه پر کردن ظروف
از طریق به کارگیری دستگاه پرکن مایعات ثقلی این امکان به راحتی وجود ندارد که بتوانیم بعضی از ظروف و یا بطریهای خود را به صورت نیمه پر آماده کنیم. در حقیقت برای دستیابی به این منظور لازم است تا از نازلهای خاص استفاده کنیم و یا به طراحی شکل خاصی از نازل دست بزنیم.
مزایای استفاده از دستگاه پرکن مایعات ثقلی
علاوه بر معایب، این دستگاه شامل مزایای بسیاری نیز هست که در ادامه به بیان چند نمونه از این مزایا خواهیم پرداخت.
۱- بالا بودن دقت دستگاه پرکن مایعات ثقلی
یکی از ویژگیها و مزایای اساسی که میتوان برای انواع دستگاههای پرکن مایعات و از جمله دستگاه پرکن ثقلی به آن اشاره کرد این است که این دستگاه دارای میزان دقت بسیار بالایی است. بنابراین در شرایطی که کسب و کار شما به صورتی است که در خط بسته بندی مواد، توجه به حجم و یا وزن مواد پر شده، دارای اهمیت بسیاری است لازم است حتما از این دستگاه استفاده کنید و سعی کنید بدین منظور، دستگاه پرکن مایعات ثقلی اتوماتیک به کار گیرید. چراکه تغییر حجم و یا وزن بعضی از کالاها کیفیت محصول را تحت تاثیر قرار خواهد داد و مشتری را ناراضی خواهد کرد.
۲- سرعت بالای دستگاه پرکن مایعات ثقلی
یکی از مزایای ویژه دستگاه پرکن مایعات ثقلی سرعت عمل بالای این دستگاه است. به ویژه این عامل زمانی بیشتر مشخص میشود که از دستگاه پرکن مایعات ثقلی اتوماتیک استفاده شود. این دستگاه نسبت به نوع دستی آن بازدهی چند برابری خط تولید را برای شما به ارمغان خواهد آورد.
۳- رعایت بیشتر قوانین بهداشتی با دستگاه پرکن مایعات ثقلی
به طور کلی استفاده از دستگاه پرکن مایعات در انواع مختلف آن و به ویژه دستگاه پرکن مایعات ثقلی، در صورتی که از نوع اتوماتیک نیز باشد سهم بسیار موثری در رعایت اصول بهداشتی برای تولید ماده مورد نظر شما خواهد داشت. از آنجا که پرکردن مایعات در این روش از طریق دستگاه و بدون دخالت دست انجام میشود و عملیات پرکردن به صورت کاملا اتوماتیک اجرا میشود بنابراین از نظر بهداشت و حفظ نکات بهداشتی در سطحی ایده آل و مناسب قرار خواهد گرفت. از طرف دیگر در این شیوه به کیفیت کالای تولید شده نیز کمک بیشتری خواهد شد.
۴- کمتر کردن هزینههای تولید با دستگاه پرکن مایعات ثقلی
با استفاده از دستگاه پرکن مایعات ثقلی اتوماتیک این امکان برای صاحبان کسب و کار، فراهم میشود تا هزینههای تولید خود را کاهش دهند. در حقیقت در چنین شرایطی، آنها میتوانند اپراتورهای خود در بخش تولید را کمتر کنند و از این طریق به کاهش هزینههای خود در این بخش در کارگاه تولیدی و یا کارخانه، کمک کنند.
کاربردهای دستگاه پرکن مایعات ثقلی
از دستگاه پرکن مایعات ثقلی، در بخشهای متنوعی استفاده میشود که از جمله این موارد میتوان کاربردهای زیر را نام برد. از دستگاه پرکن مایعات ثقلی برای انتقال مایعات رقیق از قبیل انواع شویندهها که شامل شیشه شور، سفید کنندهها، جرم گیر و… است، استفاده میشود. از طرف دیگر برای انتقال انواع حلالها از جمله تینر، الکل، استون و …. نیز از دستگاه پرکن مایعات ثقلی استفاده میشود.
همچنین انواع مایعات شیمیایی از قبیل اسیدها، آب اکسیژنه، ضد یخ، کودهای مایع و… نیز از طریق این دستگاه قابل جابه جایی و انتقال به ظروف خاص خود هستند. از طرف دیگر انواع مایعات خوراکی از قبیل آب، سرکه، دوغ، آب میوهها و… نیز از این طریق قابل انتقال به ظروف خود هستند.