دستگاه پرکن مایعات ثقلی چیست و چه کاربردی دارد؟
مایعات رقیق به انواعی از مایعات گفته میشود که غلظت کمتری دارند. از جمله این مواد میتوان الکل، آب آشامیدنی، نوشابه و سایر موادی را نام برد که چگالی و یا ویسکوزیته آنها در سطحی بسیار پایین قرار گرفته باشد. برای جابجا کردن این محصولات و انتقال آنها به درون ظرفهای مورد نظر، از دستگاهی به نام دستگاه پرکن مایعات ثقلی استفاده میشود.
بنابراین دستگاه پرکن مایعات ثقلی، نوعی از دستگاههای پرکن است که از آن برای انتقال انواع مایعات رقیق استفاده میشود. از این دستگاه برای انتقال موادی مانند انواع شویندهها از قبیل شیشه شورها و سفید کنندهها استفاده میشود. همچنین انواع مختلف حلالها را نیز میتوان با کاربرد این دستگاه، منتقل نمود. از جمله این حلالها میتوان تینر، الکل، استون و … را نام برد. انواع مایعات شیمیایی رقیق مانند اسیدها، آب اکسیژنه، ضد یخ، کودهای مایع و… نیز با استفاده از دستگاه پرکن مایعات ثقلی پر میشوند.
مکانیسم عملکرد دستگاه پرکن مایعات ثقلی
به طور کلی مکانیسم عملکرد این دستگاهها به این صورت است که مایع رقیق مورد نظر، در مخزنی در بالای دستگاه قرار داده میشود. این مخزن به وسیله اتصالات مربوط، به نازل و یا نازلهایی که در سطحی پایینتر از مخزن واقع شدهاند متصل و مرتبط میگردد. وقتی نازل، باز میشود فشار ثقل مخزن، موجب میشود تا مایع درون آن به سمت پایین جاری گردد.
زیر نازلها، ظرفها و یا بطریهای مخصوص جای گرفتهاند. بنابراین مایع مورد نظر، به درون این نازلها ریخته میشود. همچنین با کنترل زمان باز بودن نازل، حجم مایع وارد شده به داخل ظرف، کنترل میگردد. برای جلوگیری از هر گونه خطا در این سیستم و در هنگام پر کردن ظرفها، لازم است تا حتما حجم مایع موجود در مخزن تغذیه دستگاه، به طور دائم کنترل شود و در سطحی ثابت نگه داشته شود تا فشار پشت نازل و دبی آن، تغییر نکند.
در این دستگاه، وظیفه کنترل مایع داخل مخزن بر عهده شناور و یا سنسورهای کنترل سطح قرار دارد. همچنین برای جلوگیری از کف کردن مایعات در هنگام تزریق آنها به درون ظروف، این دستگاه به نحوی طراحی شده تا نازل بتواند از کف شروع به پر کردن نماید و با سرعتی ثابت به سمت بالا حرکت کند. دستگاه پر کن مایعات ثقلی قادر است مایعات رقیق از ۲۰۰ تا ۴۰۰۰ سی سی را پر کند. بنابراین برای سایر حجمها لازم است تا حتما تغییراتی را در نازلهای دستگاه مورد نظر، ایجاد کرد.
مشخصات دستگاه پرکن مایعات ثقلی
به طور معمول دستگاه پرکن مایعات ثقلی از یک تا ده نازل به وجود آمده است. بنابراین بسته به نیاز واحد تولیدی خود و ظرفیت تولید میتوانید دستگاه مورد نظر را با تعداد نازلهای مورد نیاز تهیه نمایید. همچنین دستگاه پرکن مایعات ثقلی از استراکچری قوی از جنس آهن و یا استیل تشکیل شده است.
این دستگاه پرکن دارای سه تا شش متر نوار نقاله است و سیستم دکل آن پنوماتیکی است. نازلهای به کار رفته در تولید این دستگاه پرکن، از جنس استیل و یا پی وی سی هستند تا خاصیت خورندگی بسیاری از مایعات را بر طرف نمایند. بنا بر آنچه گفته شد اگر محصول مورد نظر شما محصولی بسیار سبک و رقیق است و به راحتی میتوانید آنها را از یک مخزن با سیستم ثقل به سمت پایین سرازیر نمایید دستگاه پرکن ثقلی انتخاب بسیار مناسبی است.
سیستم ثقل چیست؟
سیستم ثقل در پر کردن مایعات رقیق، از نیروی جاذبه و یا خود مواد بهره میگیرد. به همین دلیل به دستگاه پرکن ثقلی، دستگاه پرکن مایعات گرانشی نیز گفته میشود. در حقیقت استفاده از نیروی جاذبه در پر کردن مایعات ثقلی موجب میشود تا این دستگاه نسبت به سایر انواع دستگاههای پرکن مایعات، سادهتر باشد. همچنین این دستگاه از نظر اقتصادی نیز از بقیه دستگاههای پرکن، ارزانتر است.
مکانیسم ثقلی به طور کلی برای جابجا کردن مایعاتی مورد استفاده قرار میگیرد که در آنها کف ایجاد نمیشود. اما در صورتی که مایع مورد نظر، کف کرد میتوان آن را با کاربرد یک صفحه در سطح خاصی از پر شدن، تحت کنترل قرار داد.
مزایای کاربرد دستگاه پرکن مایعات ثقلی
دستگاه پرکن مایعات ثقلی دارای چندین مزیت است. از جمله این مزایا میتوان به کاربری بسیار ساده این محصول اشاره کرد. از طرف دیگر قیمت این دستگاه ارزان و کاملا مقرون به صرفه است. از دیگر مزایای این دستگاه میتوان پایین بودن هزینههای مربوط به نگهداری و تعمیر این دستگاه پرکن را نام برد. از این دستگاه پرکن میتوان در مواردی استفاده کرد که مایع مورد نظر، خاصیت خورندگی دارد.
معایب دستگاه پرکن مایعات ثقلی
به کار گیری دستگاه پرکن مایعات ثقلی علاوه بر داشتن مزایا، دارای معایبی نیز هست. از جمله معایب این دستگاه پرکن میتوان به این مورد اشاره کرد که قدرت تزریق این نوع از دستگاه پرکن، ضعیف است. همچنین به کار گیری این دستگاه در انتقال مایعاتی که چگالی آنها متوسط است کارایی مناسبی ندارد. بنابراین کاربرد این دستگاه دارای محدودیت است. در این دستگاه همچنین نیاز به حضور اپراتور از سایر انواع دستگاههای پرکن، بیشتر است. همچنین از دستگاه پرکن مایعات ثقلی نمیتوان در جابجایی موادی استفاده کرد که با دمای محیط تغییر میکنند. همچنین از طریق این دستگاه پرکن مایعات، نمیتوان در انتقال موادی استفاده کرد که نیاز به چرخش دارند.
انواع دستگاه پرکن مایعات ثقلی
دستگاه پرکن ثقلی به شیوه خطی تولید شده و عملکرد آن به دو صورت اتوماتیک و نیمه اتوماتیک طراحی میشود. از طرف دیگر با توجه به تعداد نازلهای به کار رفته در طراحی این دستگاهها، میتوان دستگاههای پرکن مایعات ثقلی را به انواع پرکن تک نازله، پرکن دو نازله، پرکن ثقلی چهار نازله، پرکن ثقلی شش نازله، پرکن هشت نازله و ده نازله تقسیم بندی نمود که هر یک با توجه به ظرفیت واحد تولیدی انتخاب و خریداری میشوند.
بنابر این عامل، دستگاه پرکن ثقلی تک نازله قادر است در ظرف یک ساعت، ۱۵۰ ظرف یک لیتری را پر کند و پرکن دو نازله میتواند در همین زمان، تعداد ۴۰۰ ظرف یک لیتری را پر نماید. پرکن چهار نازله نیز میتواند در مدت زمان یک ساعته، ۷۰۰ ظرف را با گنجایش یک لیتر پرکند و پرکن شش نازله، ۱۰۰۰ ظرف یک لیتری را در یک ساعت پر میکند. پرکن هشت نازله در مدت زمان یک ساعت، قادر است ۱۳۰۰ ظرف را پر نماید و پرکن ده نازله، این قابلیت را دارد که ۱۵۰۰ ظرف یک لیتری را در یک ساعت پر کند.