دستگاه پرکن مایعات دستی چیست و چه کاربردی دارد؟
دستگاههای پرکن درواقع ابزاری هستند که در صنایع بزرگ و کوچک به کار میرود و آنها را میتوان در یک کارخانه بزرگ و در یک کسب و کارخانگی دید. این دستگاهها براساس کارکردی که برای آنها درنظر گرفته شده و براساس میزان هزینهای که برای آن درنظر گرفته شده میتواند در انواع مختلفی دستهبندی شود. دستهبندی اول و مهمی که محوریت بحث ما براساس آن صورت میگیرد، تقسیم این دستگاهها به انواع اتوماتیک، نیمه اتوماتیک و دستی است.
درحقیق دونوع اتوماتیک و نیمه اتوماتیک معمولا برای صنایع بزرگ و کاربردهای گسترده استفاده میشود و نوع دستی آن به علت احتیاج به نیروی انسانی و صرف زمان بیشتر برای کارکردهای خانگی بهتر خواهد بود، هرچند در بسیاری از مصارف کارخانجات هم کاربرد دارد و به علت قیمت مناسب درمیان کسب و کارهای کوچک بسیار محبوب است. دستگاههای پرکن دستی در بازار بسیار متنوع هستند و در اندازه، طرح و مکانیزمهای متفاوت عرضه میشوند. بخشی از تقسیمبندی آنها به شرح زیر است:
دستگاههای پرکن برحسب اندازه
- دستگاه پرکن دستی بزرگ
این دستگاهها معمولا برای کارخانجات و صنایع بزرگ استفاده میشود، قیمت این دستگاهها معمولا بالاتر است، به همین دلیل کسب و کارهای نوظهور خیلی به سراغ آنها نمیروند.
- دستگاه پرکن دستی کوچک
دستگاههای کوچک معمولا قیمتهای ارزانتری دارند و دربین کسب و کارهای کوچک و خانگی بسیار محبوب و کاربردی هستند.
عملکرد دستگاه پرکن دستی
- مکانیزم پرکن پمپی
این نوع دستگاه برای دونوع مایعات غلیظ و رقیق به کارمیرود ولی بیشترین کاربرد را برای مایعات نیمه غلیظ و مایعات رقیقی که کف نمیکنند، دارد و درهر سه نوع دستگاه دستی، اتوماتیک و نیمه اتوماتیک به کار میرود. به دلیل استفاده از پمپ از دقت بالاتری برخوردار هستند، درعین حال کار به وسیلهی آن آسان بوده و احتیاجی به اپراتور ماهر هم وجود ندارد.
نحوهکار:
باید ظرف را زیر نازل قراردهید، سپس از طریق پدال استارت پرکن تغذیه مجدد سیلندر به صورت اتومات انجام خواهد شد. شما میتوانید سیلندر را از طریق ولم نصب شده روی جکها تنظیم کنید. این جریان بسته به حجم سیلندر از ۵۰ تا ۱۰۰۰ سی سی قابل تنظیم است.
نحوه عملکرد دستگاه پرکن پمپی تایمری به این صورت است که پمپ دستگاه شروع به کار میکند و مواد را داخل کلکتور میریزد و از آنجا و از طریق نازلها داخل ظرف تزریق می نماید. یکی از سیوههای کنترل حجم مایع تزریق شده، کم و زیاد کردن زمان کارکرد پمپ است. حجم مایع و میزان غلظت یا رقت آن هم در فرآیند موثر بوده و هرچه حجم مواد داخل مخزن بیشتر باشد، فشار بیشتری پشت پمپ واقع میشود، در نتیجه دبی پمپ (حجم مواد عبور کرده از پمپ در واحد زمان) تغییر میکند.
- مکانیزم پرکن ثقلی
دستگاههای ثقلی برای مایعات رقیق مورد استفاده قرار میگیرند و در آنها احتیاجی به مکانیسم سیلندرپیستون یا پمپ وجود ندارد و به وسیلهی انرژی تولیدی در اثر فشار تخلیهی خود مایع کار میکند. همانطور که توضیح داده شد، کارکرد آن به وسیلهی انرزی حاصل از خود مایع است، پس هرچه حجم مایع کمتر باشد، سرعت کمتر میشود و هرچه حجم مایع بالاتر برود، سرعت عملکرد افزایش مییابد.
در مورد این دستگاه اشاره شد که نمیتوان آن را درمورد مایعات غلیظ به کاربرد اما درکنار این موضوع، درصورتی که بخواهیم بطری را نصفه پر کنیم با مشکل روبهرو میشویم و باید نازل خیلی خاصی برای این منظور طراحی کنیم.
- مکانیزم پرکن سیلندر پیستونی
برای مایعات غلیظ این دستگاه بهترین انتخاب است، این دستگاه تقریبا بالاترین قدرت و دقت را در بین دستگاههای موجوود دارد، به همین سبب گزینهی بسیارمناسبی محسوب میشود. حجم سیلندرها دراین دستگاهها متفاوت است و حجم مایعات براساس حجم سیلندر تعیین میشود.
طریقه کارکردن پرکن سیلندر پیستونی
به محض صدور فرمان الکتریکی، شیراکچویتوری که به صورت یک سه راهی طراحی شده و در قسمت جلویی سیلندر قرار دارد، منجر به بازشدن مسیر سیلندر به نازل میشود. پیستونی که در داخل سیلندر قراردارد، به سمت جلو حرکت میکند و مواد را از مسیر نازل به داخل بطری تزریق مینماید. بعد از تمام شدن فرآیند به سنسور مربوطه برخورد میکند و فرمان برگشت میدهد. مسیر سیلندر به نازل بسته و مسیر سیلندر به مخزن باز میشود( توسط شیر اکچویتوری)، پیستون به سمت عقب شروع به حرکت مینماید و مواد را از داخل مخزن به داخل سیلندر مکش می کند..
انواع دستگاه مایعات دستی
این تقسیمبندی براساس میزان چگالی مایعات صورت گرفته است، وابسته به این که مایع مورد استفاده شما چه چیزی باشد و از چه میزان چگالی برخوردار باشد، میتوانید یکی از گزینههای زیر را انتخاب نمایید:
- دستگاه پرکن مایعات غلیظ
این دستگاه برای محصولاتی با غلظت بیشتر، استفاده میشود و برای انواع شربت غلیظ، روغنهای مختلف، کنسانتره، ژل خوراکی، عسل، لبنیات، رب، شیره و… کاربرد دارد. این نوع دستگاه برای کارخانجات استفاده میشود و در خط تولید مایعات وسیلهای ضروری است.
ویژگی دستگاه پرکن دستی مایعات غلیظ
این دستگاهها احتیاجی به اپراتور ماهر ندارد، به همین سبب به راحتی میتوان از آن بهره برد و احتیاجی به صرف هزینه و زمان زیاد برای اپراتور نیست. این دستگاه احتیاجی به برق و هوای فشرده ندارد و میتوان آن را در شرایط و محیطهای مختلفی مورد استفاده قرار داد. قیمت این دستگاه نسبتا به انواع نیمه تومات و اتومات پایین تر است و درعین حال کارایی بسیاری دارد.
- دستگاه پرکن مایعات رقیق
دراین نوع دستگاه، مایعاتی که چگالی کمتری دارند، استفاده میشود و کارکرد آن مربوط به ، مایعاتی رقیقی مثل آب معدنی، نوشابه، محلولهای ضدعفونی، دوغ، عرقیات گیاهی و… است. این نوع مایعات برخلاف مایعات غلیظ به وسیلهی دستگاه پرکن ثقلی و به کمک وزن خود هم میتوانند، فرآیند را طی کنند، هرچند که برای مایعات رقیق میتوان از هر سه مکانیزم، ثقلی، پمپی و سیلندر پیستونی استفاده کرد و هر سه روش با توجه به تیراژ کار، دقت و میزان ویسکوزیته مایع کاربردهای خاص خود را دارند.
دقت کنید که در دستگاه پرکن مایعات رقیق مکانیزم قطع تزریق تفاوتهای خاص خود را دارد و مانند مایعات غلیظ نیست، بدین صورت که از تایمر، لودسل و کانتر استفاده میشود و عموما برای رسیدن به دقت مطلوب از حسگر لودس بهره برده میشود، که نوعی سنسور وزن محسوب میشود.