دستگاه پرکن مایعات رقیق چیست؟
به طور کلی مایعات رقیق به انواع محصولاتی گفته میشود که غلظت آنها بسیار پایین است. از جمله این محصولات میتوان آب آشامیدنی، الکل، نوشابه و… را نام برد. انواع محصولات و مایعات رقیق، همچنین مایعاتی هستند که چگالی آنها در حد بسیار پایینی است. از طرف دیگر در اصطلاح به این نوع از محصولات، مایعات دارای ویسکوزیته پایین نیز گفته میشود. این اصطلاح در این معنا به کار میرود که این نوع از مایعات، به راحتی روان میشوند و حرکتی غیر قابل مقاومت دارند. برای بسته بندی و پرکردن این نوع از مایعات روان و دارای ویسکوزیته پایین و یا مایعات رقیق، از دستگاهی به نام دستگاه پرکن مایعات رقیق استفاده میشود. در حقیقت با استفاده از این دستگاه پرکن مایعات، میتوان چنین محصولاتی را به درون ظرفهای در نظر گرفته شده، انتقال داد.
استفاده از مکانیسم ثقلی برای پرکردن مایعات رقیق
دستگاههای پرکن مایعات رقیق از سه مکانیسم برای پر کردن ظرفهای محصولات استفاده میکنند که عبارتند از مکانیزم ثقلی، مکانیسم پمپی و مکانیزم سیلندر پیستونی. اما لازم به ذکر است که برای انتقال انواع محصولات و مایعات رقیق و روان، سیستم ثقلی، مناسبترین گزینه است. بنابراین از میان انواع مکانیزمهای مطرح شده برای پر کردن مایعات رقیق، مکانیزم ثقلی برای این منظور، بهتر و دارای کاربرد فراوانی است. علاوه بر این مکانیزم، همچنین میتوان از مکانیزم پمپی نیز استفاده کرد و در بعضی از موارد خاص برای انتقال انواع خاصی از محصولات این مکانیزم را مورد استفاده قرار داد.
مشخصات دستگاه پرکن مایعات رقیق
دستگاه پرکن مایعات که برای انتقال دادن مایعات رقیق طراحی شده است، دارای چندین نازل است.
نازلهای به کار رفته در دستگاه پرکن مایعات رقیق
در حقیقت تعداد نازلهای به کار رفته در این دستگاه، از دو نازل آغاز میشود و تا بیست نازل میتواند متغیر باشد که این افزایش تعداد نازلها با توجه به نظر و درخواست تولید کنندگان و یا مشتریان این محصولات، تعیین میگردد. به طور معمول در طراحی و تولید این نازلها از جنسهایی همچون استیل ۳۰۴ و یا استیل ۳۱۶ استفاده میشود. از طرف دیگر، این سیستمها بدون چکه هستند.
دستگاه پرکن مایعات رقیق اتوماتیک و یا نیمه اتوماتیک
بسیاری از انواع دستگاههای پرکن مایعات رقیق، دارای سیستم اتوماتیک هستند. هر چند در بعضی از موارد نیز سیستم نیمه اتوماتیک، در طراحی این محصولات مورد استفاده قرار میگیرد. دستگاههای اتوماتیک این نوع از پرکنهای مایعات، دارای درب بندی اتوماتیک و خودکار نیز هستند که موجب میشود تا بدون دخالت دست و یا دخالت اپراتور دستگاه مورد نظر، عملیات پر کردن و انتقال محصولات به درون ظرفهایشان و همچنین درب بندی آنها، به صورت کاملا اتوماتیک و خودکار انجام گیرد.
همچنین این نوع از دستگاههای پرکن به طور معمول، از بخشهایی مانند نوار نقاله نیز تشکیل شدهاند. نوار نقاله به کار رفته در این سیستمها تا ۵ متر طول دارد. و موجب میشود تا ظرفهای محصولات، به سمت نازلهای دستگاه حرکت کنند و پس از جای گیری بر زیر نازلها، پر شوند.
سیستم برقی پیشرفته در دستگاه پرکن مایعات رقیق اتوماتیک
در طراحی و تولید این نوع از دستگاه پرکن مایعات، همچنین از سیستم برقی پیشرفته نیز استفاده میشود. دستگاه پرکن مایعات رقیق از نوع اتوماتیک آن، همچنین دارای تابلو برق نیز هست و نمایشگر نیز دارد. مخزن دستگاه مورد نظر، به طور معمول از جنس استیل طراحی و ساخته میشود تا در برابر مواد و محصولات خورنده و یا اسیدی بتواند مقاومت قابل توجهی از خود نشان دهد. در بعضی از موارد نیز در ساخت این بخش دستگاه پرکن مایعات از پلی اتیلن مرغوب استفاده میشود تا در برابر مایعات خورنده واکنش مطلوبی نشان دهد.
در طراحی و ساخت بسیاری از این نوع از دستگاههای پرکن مایعات، از تایمر نیز استفاده شده است که میتواند مقدار ورودی مواد و محصولات مختلف به درون ظرفهای مورد نظر را کنترل و تنظیم کند. در دستگاه پرکن مایعات رقیق برای افزایش دادن دقت این محصولات و دستگاهها، از سطح سنج خودکار و اتوماتیک نیز استفاده میشود. با استفاده از این امکان، دستگاه مورد نظر از نظر دقت عملکرد، قدرت بسیار بالایی پیدا میکند. از طرف دیگر به کارگیری این عامل موجب میشود تا بسته بندی محصولات نیز با دقت بالاتری انجام گیرد. در این مراحل و به ویژه در نوع اتوماتیک دستگاههای پرکن مایعات رقیق، نیاز به استفاده از اپراتور و دخالت نیروی دست نیست. بنابراین با کاربرد دستگاه اتوماتیک مایعات رقیق میتوان بازدهی و راندمان عملیات پر کردن را با افزایش چشمگیری مواجه نمود.
با کاربرد این دستگاه میتوان بطریها و ظروف بسیاری را با حجم ۵۰ سی سی تا ۵۰۰۰ لیتر پر کرد. بنابراین از دستگاه پرکن مایعات رقیق میتوان در صنایع مختلف کوچک و بزرگ استفاده کرد و ظروف متعددی را پر کرد.
مکانیزم عملکرد دستگاه مایعات رقیق
مکانیزم کارکرد دستگاه پرکن مایعات رقیق، به طور معمول بر اساس نیروی جاذبه و یا وزن خود محصولات انجام میگیرد. بنابر این عامل، محصولات و مایعات رقیق و روان، هنگام پایین آمدن از شلنگ و یا لوله دستگاه پرکن، به درون ظرفها و یا بطریهای در نظر گرفته شده، منتقل میشوند. این سیستم از نظر قیمت، از ارزانترین سیستمهای پرکن مایعات به شمار میرود و از ارزانترین و سادهترین مکانیسم نیز در انتقال مایعات استفاده میکند. همین عامل نیز موجب میشود تا از نظر اقتصادی از سایر دستگاههای پرکن، مقرون به صرفهتر باشد.
با استفاده از این دستگاه میتوان انواع مختلف نوشیدنیهای طعم دار، مایعات دارویی متعدد، سفید کنندهها، اسید و… را به درون ظرفهای مورد نظر انتقال داد. به طور کلی، دستگاههای پرکن مایعات رقیق میتوانند در ۵ دسته، طراحی و ساخته و طبقه بندی، شوند این ۵ دسته عبارتند از: دستگاه پرکن مایعات رقیق سیلندر پیستونی، ثقلی، وکیومی، پیمانهای و پمپ پریستالتیک. در هر یک از این موارد با توجه به نوع محصول و یا مایع مورد نظر، حجم تزریق دستگاه پرکن و ظروف در نظر گرفته شده برای پر کردن محصولات، دقت پرکن نیز متفاوت خواهد بود. بنابراین لازم است تولیدکنندگانی که قصد دارند از انواع دستگاههای پرکن، خریداری نمایند در ابتدا خصوصیات مایع مورد نظر را بررسی نمایند و سپس با شناخت کامل دستگاههای پرکن به انتخاب و خرید دستگاه مناسب برای کسب و کار خود دست بزنند.