دستگاه پرکن مایعات غلیظ
مایعاتی که دارای ویسکوزیتهی زیادی هستند را مایعات غلیظ مینامند. ویسکوزیته یا گرانروی درواقع مقاومت مایع دربرابر جاری شدن است، و به دلیل ویسکوزیته بالا برای این نوع مایعات باید از دستگاههای ویژهای استفاده کرد و نمیتوان مانند مایعات رقیق از وزن خود مایع برای پرکردن استفاده کرد بلکه باید وسیلهای مثل سیلندر پیستونی در این فرآیند به عنوان کمککننده استفاده شود.
اگر بخواهیم دربارهی مایعات غلیظ مثالی بزنیم، میتوان به عسل، مربا، شیره و… که دارای گرانروی بالایی هستند، اشاره کرد. درنظر داشته باشید که پرکردن مایعات غلیظ احتیاج به حساسیت بالایی دارد و مقداری طراحی یا تنظیمات اشتباه میتواند منجر به خطاهای غیرقابل قبول شود
ویژگی دستگاه پرکن مایعات غلیظ و تفاوتهای اساسی آن با دستگاه مایعات رقیق
- این دستگاهها احتیاجی به اپراتور ماهر ندارد، به همین سبب به راحتی میتوان از آن بهره برد و احتیاجی به صرف هزینه و زمان زیاد برای اپراتور نیست.
- این دستگاه احتیاجی به برق و هوای فشرده ندارد و میتوان آن را در شرایط و محیطهای مختلفی مورد استفاده قرار داد.
- قیمت این دستگاه نسبتا به انواع نیمه تومات و اتومات پایین تر است و درعین حال کارایی بسیاری دارد.
انواع مکانیزمهای دستگاه پرکن مایعات غلیظ
- مکانیزم پرکن پمپی
این نوع دستگاه برای دونوع مایعات غلیظ و رقیق به کارمیرود و درهر سه نوع دستگاه دستی، اتوماتیک و نیمه اتوماتیک به کار میرود. به دلیل استفاده از پمپ از دقت بالاتری برخوردار هستند، درعین حال کار به وسیلهی آن آسان بوده و احتیاجی به اپراتور ماهر هم وجود ندارد.
نحوهکار:
باید ظرف را زیر نازل قراردهید، سپس از طریق پدال استارت پرکن تغذیه مجدد سیلندر به صورت اتومات انجام خواهد شد. شما میتوانید سیلندر را از طریق ولم نصب شده روی جکها تنظیم کنید. این جریان بسته به حجم سیلندر از ۵۰ تا ۱۰۰۰ سی سی قابل تنظیم است.
نحوه عملکرد دستگاه پرکن پمپی تایمری به این صورت است که پمپ دستگاه شروع به کار میکند و مواد را داخل کلکتور میریزد و از آنجا و از طریق نازلها داخل ظرف تزریق می نماید. یکی از سیوههای کنترل حجم مایع تزریق شده، کم و زیاد کردن زمان کارکرد پمپ است. حجم مایع و میزان غلظت یا رقت آن هم در فرآیند موثر بوده و هرچه حجم مواد داخل مخزن بیشتر باشد، فشار بیشتری پشت پمپ واقع میشود، در نتیجه دبی پمپ (حجم مواد عبور کرده از پمپ در واحد زمان) تغییر میکند.
- مکانیزم پرکن سیلندر پیستونی
برای مایعات غلیظ این دستگاه بهترین انتخاب است، این دستگاه تقریبا بالاترین قدرت و دقت را در بین دستگاههای موجوود دارد، به همین سبب گزینهی بسیارمناسبی محسوب میشود. حجم سیلندرها دراین دستگاهها متفاوت است و حجم مایعات براساس حجم سیلندر تعیین میشود.
طریقه کارکردن پرکن سیلندر پیستونی
به محض صدور فرمان الکتریکی، شیراکچویتوری که به صورت یک سه راهی طراحی شده و در قسمت جلویی سیلندر قرار دارد، منجر به بازشدن مسیر سیلندر به نازل میشود. پیستونی که در داخل سیلندر قراردارد، به سمت جلو حرکت میکند و مواد را از مسیر نازل به داخل بطری تزریق مینماید. بعد از تمام شدن فرآیند به سنسور مربوطه برخورد میکند و فرمان برگشت میدهد. مسیر سیلندر به نازل بسته و مسیر سیلندر به مخزن باز میشود( توسط شیر اکچویتوری)، پیستون به سمت عقب شروع به حرکت مینماید و مواد را از داخل مخزن به داخل سیلندر مکش می کند.
نکته: یک تفاوت اساسی که در مکانیزمهای مورد استفاده دستگاههای پرکن مایعات غلیظ و رقیق وجود دارد، آن است که در مایعات رقیق به دلیل گرانروی کمتر میتوان از وزن خود مایع هم برای طی کردن فرآیند استفاده کرد و نوع دیگری از مکانیزم به نام ثقلی هم برای آنها کاربرد دارد.
انواع دستگاه پرکن مایعات غلیظ
- دستگاه پرکن اتوماتیک
همانطور که از اسم آن مشخص است، کلیهی فرآیند را به صورت اتوماتیک تنظیم میکند و برای کارخانجات بزرگ که خط تولید بالا دارند، و به صورت پیوسته به تولید میپردازند، بسیار کاربردی است. قیمت این دستگاهها نسبت به دو نوع دیگر بالاتر بوده و برای پرکردن انواع مایعات ( غلیظ، رقیق) در ظروف مختلف کاربرد دارد.
- دستگاه پرکن نیمه اتوماتیک
این نوع دستگاه نسبت به نوع اتوماتیک و دستی قیمت متوسطی دارد و برای استفاده از آن به اپراتور احتیاج است. نحوهی عملکرد دستگاه به این صورت است که در ابتدا اپراتور ظروف را در داخل فیکسچر تعبیه شده بر روی دستگاه قرار می دهیم و با فشردن پدال یا شاسی شیرهای نازل ها باز شده و عملیات تزریق صورت می گیرد. باید درسیستم زمانبندی موردنظر خود را تعیین کنیم و پس از زمان بندی ای که در تنظیمات سیستم بوده شیرها بسته شده و دستگاه برای سیکل بعدی آماده اجرا می شود. این دستگاه هم هرسه مکانیزم سیلندر پیستونی، پمپی و ثقلی را دربرمیگیرد و برای مایعات غلیظ و رقیق کاربرد دارد و مورد استفاده قرار میگیرد.
تفاوت دستگاه اتوماتیک و نیمه اتوماتیک
اگربخواهیم دربارهی تفاوت اصلی پرکن های نیمه اتوماتیک و پرکن های اتوماتیک صحبت کنیم، به این مساله باید اشاره کنیم که تفاوت اصلی در قسمت گذاشتن ظروف زیر نازل و دستور شروع به کار دستگاه است.
- در دستگاه های اتوماتیک ، خود دستگاه ظروف را شمارش کرده و وقتی بطری ها به زیر نازل میرسند کار پرکردن آنها را شروع میکند.
- در دستگاه های پرکن نیمه اتوماتیک اپراتور دستگاه باید زیر نازل ظرف قرارداده و به دستگاه فرمان شروع به کار را بدهد. واین پروسه برای تمام بطری ها تکرار می شود.
- دستگاه پرکن دستی
این دستگاه به صورت دستی کار میکند و برای استفاده احتیاج به اپراتور دارد، معمولا در کسب و کارهای کوچک یا کارخانجاتی که تازه شروع به کار کردهاند مورد استفاده قرار میگیرد و دلیل اصلی این موضوع قیمت ارزانتر آن نسبت به دونوع بالا و نیاز به فضای کم برای نگهداری است. عملکرد این دستگاهها به صورت پنوماتیک بوده و میتوان با فشردن یک پدال عملیات پرکردن را انجام داد.
- نوع تک نازل
- نوع چند نازل
انتخاب نوع دستگاه بستگی به هدف شما، بودجه و گرانروی مایع مورد نظر دارد و پیش از خرید باید به طور مشخص آنچه را که میخواهید مدنظر بگیرید، سپس براساس کارکردهای دستگاهها، دستگاه موردنظر خود را انتخاب نمایید.