دستگاه پرکن مایعات نیمه اتوماتیک چیست؟
یکی از مدلهای دستگاه پرکن مایعات، نوع نیمه اتوماتیک آن است. به طور کلی، از این دستگاه پرکن برای پر کردن و انتقال انواع مایعات رقیق و غلیظ از جمله آب، عرقیجات مختلف، انواع روغن، گریس، مربا، عسل، شیره خرما و… به درون ظرفهایشان، استفاده میشود. یکی از مکانیزمهای قابل استفاده در این دستگاه پرکن، در زمینه پر کردن مواد مختلف و تزریق آنها، مکانیزم ثقل است. از طریق این مکانیزم، فشار تزریق در داخل بطریها و ظروف، از طریق وزن مواد انجام میگیرد که در اصطلاح به آن، ثقل گفته میشود.
تعداد نازلهای به کار رفته در طراحی و تولید این دستگاه پرکن مایعات، بسیار متفاوت است. از طرف دیگر، این میزان از نازل در طراحی دستگاه مورد نظر، میتواند کمتر و یا بیشتر نیز در نظر گرفته شود. لازم به ذکر است که در این نوع از دستگاه پرکننده مایعات، مقدار تزریق مواد درون ظرف نیز قابل کنترل است. در حقیقت مکانیزم کنترل میزان مواد در دستگاه نیمه اتوماتیک پرکننده مایعات، توسط اپراتور این دستگاه، انجام میشود.
انواع دستگاه پرکن مایعات نیمه اتوماتیک
به طور کلی میتوان دستگاههای پرکن مایعات نیمه اتوماتیک را به دو نوع تقسیم بندی کرد. این دو نوع دستگاه پرکن نیمه اتوماتیک مایعات، عباتند از: دستگاه پرکن مایعات نیمه اتوماتیک رومیزی و دستگاه پرکن نیمه اتوماتیک شاسی دار. در حقیقت با استفاده از این دو نوع دستگاه پرکن، میتوان حجم بسیار کمتری از فضا را اشغال نمود و راندمان خوبی را هم، تجربه کرد. هر چند میزان ظرفیت و راندمان این دستگاهها نسبت به نوع اتوماتیک بسیار پایینتر است.
به کار گیری شیر اکشیوتر در دستگاه نیمه اتوماتیک
یکی از امکاناتی که در دستگاه پرکن مایعات نیمه اتوماتیک در نظر گرفته شده است و بسیاری از سازندگان این محصولات از این امکان در دستگاههای پر کننده خود بهره بردهاند، تعبیه شیر اکشیوتر در دستگاه پرکن نیمه اتوماتیک است. این عامل موجب میشود تا از چکه کردن مواد در دستگاه جلوگیری شود. از طرف دیگر وجود شیر اکشیوتر در این دستگاه نیمه اتوماتیک موجب میشود تا از ریزش مواد و محصولات اضافه بر روی ظروف و بطریها پیشگیری به عمل آید.
مکانیزمهای تزریق از کف و از بین بردن حباب
در برخی از انواع پرکنهای مایعات نیمه اتوماتیک لازم است تا نازل به کار رفته در دستگاه مورد نظر بتواند عملیاتی از قبیل تزریق از کف را انجام دهد. این موضوع نیز سبب میشود تا از کف کردن مایعات در حین تزریق و یا سرریز شدن آن در ظرف جلوگیری شود. بنابراین انواع شیشه شورها را میتوان از طریق دستگاه پرکن نیمه اتوماتیک پر کرد. از طرف دیگر بر روی بعضی از محصولات و مایعات مانند گریسها ممکن است در حین پر شدن در ظروف، حبابهایی به وجود آید بنابراین کاربرد انواع دستگاههای پرکن مایعات نیمه اتوماتیک به دلیل داشتن مکانیزمهای متعدد ثقلی، سیلندر پیستونی و پمپی در چنین شرایطی میتواند کمک بسیار قابل توجهی به تولید کنندگان این محصولات باشد. با استفاده از این مکانیزمها، دستگاههای پرکن مایعات میتوانند انواع مایعات رقیق و غلیظ را پر نمایند. اختلاف این مکانیزمها با یکدیگر در دقت پر کردن محصولات مختلف با توجه به میزان غلظت و چگالی متفاوت هر یک از این مایعات، است.
مشخصات دستگاه پرکن مایعات نیمه اتوماتیک
یکی از عوامل قابل توجه در زمینه استفاده از انواع دستگاههای پرکن، سرعت این محصولات در پر کردن است. در حقیقت میتوان گفت سرعت دستگاه نیمه اتوماتیک در پر کردن مایعات، با توجه به تعداد نازلهای به کار رفته در ساخت و تولید آن متفاوت است. بنابراین چنانچه این دستگاه پرکن مایعات، از چهار نازل برای پر کردن به وجود آمده باشد، میتواند در حدود ۲۰۰ تا ۵۰۰ ظرف یک لیتری را در طی مدت زمان یک ساعت، پر کند. اما لازم است به این نکته نیز توجه داشته باشیم که این میزان از پر کردن مواد، بسته به نوع محصولات و میزان غلظت و یا ویسکوزیته آنها و همچنین ظرف در نظر گرفته شده برای پر کردن، متفاوت است.
به طور معمول بدنه این دستگاه پرکن، از استیل ضد زنگ و مقاوم ساخته میشود و برق مصرفی آن نیز ۳ فاز و ۲۵ آمپر است. سیستم عملکرد این نوع از دستگاه پرکننده مایعات، به صورتهای الکترومکانیکی و یا پنوماتیکی، طراحی و اجرا میشود. دستگاه پرکن مایعات نیمه اتوماتیک، نیازمند به کار گیری دو اپراتور برای اجرای عملیات پر کردن ظروف است تا از این طریق ظروف مورد نظر بر روی جایگاه خاص خود بر روی دستگاه پرکن، قرار داده شوند و سپس به سمت نازلها هدایت شوند.
مزایا و قابلیتهای دستگاه پرکن مایعات نیمه اتوماتیک
مخزن دستگاه پرکن مایعات نیمه اتوماتیک تمام استیل طراحی میشود. از طرف دیگر این دستگاه دارای سه جداره است که قابلیت تنظیم دما را دارند. همچنین دستگاه نیمه اتوماتیک پرکننده مایعات، به همزن نیز مجهز شده است و اسکرابر داخلی نیز دارد. سیستم کنترل تایمری دستگاه پرکن نیمه اتوماتیک، به طور معمول دیجیتالی است و سیستم فرمان دستگاه مورد نظر، به صورت پدالی طراحی میشود.
از مزایای به کار گیری این دستگاه پرکن مایعات، میتوان به دقت بالای آن اشاره کرد. از دیگر مزایای کاربرد این دستگاه نیز میتوان به این عامل اشاره کرد که این دستگاه در پر کردن مایعات و انتقال آنها به ظروف مورد نظر، دارای سرعت مناسب و بالایی است. همچنین این دستگاه به سیستم ضد چکه نیز مجهز شده است و از این دستگاه میتوان برای انتقال انواع مایعات غلیظ مانند روغنهای شیمیایی که ویسکوزیته بالایی دارند و یا گرانروی آنها بالا است و در برابر جاری شدن از خود مقاومت نشان میدهند، مناسب است. از جمله این مواد و محصولات میتوان انواع گریس، عسل، مربا، شیره خرما و… را نام برد.
همچنین با این دستگاه میتوان انواع مایعات رقیق را نیز پرکرد و به درون ظرفهای خویش انتقال داد. از طرف دیگر این دستگاه میتواند در انتقال مایعاتی که دارای چسبندگی هستند نیز موثر باشد. از جمله این مایعات میتوان انواع روغن موتور را نام برد. از آنجایی که یکی از مکانیزمهای به کار رفته در این دستگاه پرکن مایعات، مکانیزم پمپی است بنابراین از طریق این مکانیزم، انتقال انواع مایعات و محصولات چسبناک با این دستگاه به راحتی انجام پذیر میشود.