دستگاه پرکن مایعات نیمه اتوماتیک چیست؟
دستگاه پرکن مایعات نیمه اتوماتیک یکی از انواع دستگاههای پرکننده مایعات است که از آن برای پر کردن ظروف و بطریهای مایعات مختلف استفاده میشود. در حقیقت با استفاده از این دستگاه پرکن، میتوان انواع مختلف محصولات و مایعات رقیق و غلیظ را به درون ظرفهای در نظر گرفته شده، منتقل کرد.
به طور کلی، انواع دستگاههای پر کن مایعات نیمه اتوماتیک نسبت به نوع اتوماتیک این پرکنها، قیمت بسیار پایینتری دارند. بنابراین برای افراد و واحدهای تولیدی که در ابتدای مسیر این کسب و کار قرار گرفتهاند بسیار مناسب و کاربردی هستند. علاوه بر قیمت پایینتر، این نوع از دستگاههای پرکننده مایعات، از نظر ابعاد و جثه نیز بسیار کوچکتر از دستگاه پرکن مایعات اتوماتیک، طراحی و تولید میشوند.
انواع دستگاه پرکن مایعات نیمه اتوماتیک
به طور کلی و بر اساس یک دسته بندی، میتوان گفت دستگاههای پرکن مایعات نیمه اتوماتیک به دو نوع تقسیم میشوند. این دو شکل طراحی و ساخت در دستگاههای پرکن مایعات نیمه اتوماتیک عبارتند از: دستگاه پرکن مایعات نیمه اتوماتیک رومیزی و دستگاه پرکن نیمه اتوماتیک شاسی دار.
از طرف دیگر، دستگاههای پرکننده مایعات نیمه اتوماتیک مانند دیگر انواع دستگاههای پرکن مایعات، دارای ۴ مکانیزم عملکرد هستند. این مکانیزمها عبارتند از: مکانیزم ثقلی در پرکردن مایعات، مکانیزم سیلندر پیستونی، مکانیزم وکیومی و مکانیزم پمپی در پر کردن انواع مایعات.
هر یک از انواع مکانیزمهای به کار رفته در طراحی و ساخت دستگاههای پرکن مایعات، دارای کاربردهایی متنوع هستند و برای انتقال نوعی خاص از محصولات به درون ظرفهایشان، مورد استفاده قرار میگیرند و میتوانند حجمهای مختلفی از این نوع محصولات را منتقل نمایند.
به طور کلی میتوان گفت دستگاههای پرکن مایعات نیمه اتوماتیک، کاربردهای بسیار متنوعی دارند. برخی از انواع این دستگاهها با مکانیزمهای ویژه به کار رفته در طراحی آنها، مناسب کاربرد و پرکردن انواع مایعات و محصولاتی هستند که دارای چسبندگی بسیار بالا هستند و برخی از این نوع دستگاههای پرکن، مناسب برای پرکردن محصولات نیمه جامد طراحی میشوند و برخی نیز برای انتقال دادن مایعات رقیق و روان بسیار مناسب هستند.
به طور کلی میتوان گفت تعداد نازلهای به کار رفته در این سیستمها و مکانیزمها نیز با یکدیگر تفاوت دارند. این عامل بستگی به ظرفیت تولید و سرعت دستگاه مورد نظر دارد و میتواند در شرایطی افزایش پیدا کند و یا کاهش داده شود.
مشخصات دستگاه پرکن مایعات نیمه اتوماتیک
دستگاه پرکن مایعات نیمه اتوماتیک، به طور کلی از یک مخزن به وجود آمده است که این مخزن، وزنی معادل ۵۰ کیلوگرم دارد. جنس این مخزن از استیل است. از طرف دیگر در طراحی و ساخت این دستگاه از همزن و گرمکن نیز استفاده میشود. وجود این عوامل موجب میشود تا در صورت نیاز به گرم کردن مایع و محصول بتوان از آنها استفاده کرد. لازم به ذکر است که میزان سرعت دستگاه پرکننده مایعات نیمه اتوماتیک، نسبت به دستگاه پرکن اتوماتیک بسیار پایینتر است. اما به طور کلی و با کاربرد این دستگاه نیز میتوان میزان مناسبی از ظرفیت تولید را فراهم نمود.
از دیگر ویژگیهای این دستگاه پرکن مایعات، میتوان به این مورد اشاره کرد که بر روی شیرهای نازلهای به کار رفته در تولید این دستگاه پرکن مایعات، سیستم ضد چکه قرار داده شده است. این عامل سبب میشود تا از چکه کردن مایعات از نازل، پیشگیری به عمل آورد و از اتلاف محصولات، جلوگیری کند. از دیگر ویژگیهای این دستگاه پرکن این است که عملیات تزریق و پر کردن در این دستگاه، با وزن دقیق انجام میگیرد.
مزایای به کارگیری دستگاه پرکن مایعات نیمه اتوماتیک
کاربرد دستگاه نیمه اتوماتیک در پرکردن انواع مایعات و محصولات و انتقال آنها به ظروف در نظر گرفته شده و بطریهای مخصوص، دارای مزایای فراوانی برای تولید کنندگان است. برای نمونه، از جمله این ویژگیها و مزیتها این است که برای پر کردن ظروف مختلف با ابعاد متعدد و با هر شکلی که داشته باشند، میتوان از دستگاه پرکن مایعات نیمه اتوماتیک استفاده نمود.
لازم به ذکر است که برای پر کردن مایعات، در این شیوه لازم است تا در ابتدا ظروف در نظر گرفته شده به صورت دستی و توسط اپراتور دستگاه پرکن مایعات، بر زیر نازلهای دستگاه پرکن، قرار داده شوند. پس از اینکه ظروف و بطریهای مورد نظر، بر جای مناسب خود قرار داده شده و فیکس شدند، اپراتور دستگاه پرکن، پدال دستگاه را فشار میدهد. پس از انجام این کار، عملیات تزریق و پرکردن ظرفها، آغاز میشود و ظروف مورد نظر از محصولات، پر میگردند.
در چنین شرایطی، چنانچه دستگاه پرکن مایعات نیمه اتوماتیک از نوع سیلندر پیستونی باشد وقتی عملیات تزریق و پر کردن محصول مورد نظر، به اتمام میرسد، سنسور قطع این دستگاه، فعال میشود و دستور قطع عملیات تزریق را صادر میکند. بنابر این عامل، تزریق پایان مییابد. اما اگر سیستم و مکانیزم به کار رفته در طراحی دستگاه پرکن مایعات نیمه اتوماتیک، از نوع پمپی باشد و یا مکانیزم ثقلی برای آن استفاده شده باشد، برای کنترل میزان تزریق و اتمام انجام کار تزریق و پرکردن در دستگاه، از تایمر استفاده شده است. وجود این عامل نیز موجب میشود تا پایان عملیات پرکردن اعلام شود.
یکی از امکانات و قابلیتهای ویژه که در طراحی و تولید انواع دستگاه پرکن مایعات نیمه اتوماتیک به کار گرفته شده است این است که در این سیستم پرکن مایعات، میتوان به منظور افزایش بهره وری و سرعت بیشتر، از امکان سیستم دائم کار دستگاه، استفاده نمود. در حقیقت با فعال کردن این ویژگی در دستگاه نیمه اتوماتیک پرکننده مایعات، میتوانیم پس از اینکه یک بار از این سیستم کلیدی، در دستگاه مورد نظر استفاده کردیم این دستگاه میتواند عمل تزریق مواد به داخل ظرفهای مخصوص خود را به صورت مداوم و کنترل شده به اجرا در بیاورد.
انتخاب و خرید دستگاه پرکن مایعات مناسب
بنابر آنچه گفته شد تولید کنندگان مختلف محصولات مایع و بسته بندی این محصولات، میتوانند با در نظر گرفتن ویژگیهای این نوع از دستگاههای پرکن و با در نظر گرفتن حجم کاری و ظرفیت تولید متناسب خود، به انتخاب دستگاه مناسب دست بزنند. در این زمینه همچنین توجه به عواملی از قبیل نوع محصولاتی که قصد انتقال آن را دارند، نیز لازم است. همچنین توجه به عامل اتوماتیک بودن و یا اتوماتیک نبودن دستگاه مورد نظر نیز ضرورت دارد تا از این طریق به انتخاب و خرید دستگاهی اقدام نمایند که با میزان راندمان کاری و ظرفیت تولید آنها کاملا متناسب است.