دستگاه پرکن مایعات
در طی سالهای گذشته و با گذر زمان و پیشرفت تکنولوژی بسته بندی محصولات به ویژه مواد غذایی از اهمیت ویژه ای برخوردار شده است که در این میان دستگاه پر کن مایعات و دستگاه پر کن پودری از پیشرفت چشمگیری برخوردار بوده است . که از برجسته ترین مزایای دستگاه پر کن مایعات می توان به همگن و یکسان بودن مواد انتقال یافته به داخل بطری ها و قوطی های مورد نظر اشاره کرد که اصلی ترین دلیلی که موجب می شود در بسیاری از کارخانه های تولید کننده فرآورده های لبنی یا هر ماده نوشیدنی دیگر از آن استفاده کنند همین خاصیت یکنواختی مواد در دستگاه های پر کن مایعات است .
کاربرد دستگاه پرکن مایعات
جهت پرکردن انواع مایعات رقیق در ظروف مختلف به کار می رود. تعریف کلی مایعاترقیق مایعاتی میباشند که حداکثر ویسکوزیته آنها کمتر از ویسکوزیته روغن زیتون است.از این نوع پرکنمی توان برای پرکردن آب معدنی، اسید، دوغ،آب باتری،سفید کننده ها ،نوشیدنی های طمع دار، مایعات شیمیایی، غذایی، دارویی و غیره می توان اشاره کرد.دستگاه می تواند به درخواست مشتری پر کن تک نازله، دو نازله، چهار نازله و شش نازله و غیره…. می باشد.نسبت به ظرف مشتری و ظرفیت مورد نیاز مشتری ماشینهای متفاوتی قابل ساخت است.این نوع ماشینها در ۳ دسته کلی ثقلی – حجمی ،سیلندر و پیستونی ،و، و پمپ پریستالتیک وتایمری توسط این شرکت تولید میشوند و در هر مورد بسته به نوع مواد ،ظرف ،حجم تزریق و دقت نوع پرکنمتفاوت بوده و تعیین دقیق نوع پرکن نیاز به مشاوره با کارشناسان شرکت ماشین سازی خرم دارد.پ
انواع دستگاه پرکن
- دستگاه پر کن مایعات اتوماتیک سیستم تزریق در پر کن مایعات می تواند در سه روش پمپ ، ثقل و یا سیلند پیستون انجام شود دو نوع رومیزی و شاسی دار از انواع دستگاه پر کن مایعات نیمه اتوماتیک است . حجم کاری این ماشین ها متوسط می باشد و با توجه به تعداد نازل است.
- دستگاه پر کن مایعات اتوماتیک یکی از شرایط لازم بسته بندی با کیفیت بالا و با تیراژ زیاد تهیه خط کامل پر کن مایعات است . تولید کنندگان محصولات مایع به کمک پر کن مایعات اتوماتیک می توانند تا ۲۰۰۰ بطری ۱ لیتری را با درصد خطای ۱/. در هر ساعت پر کند .
- دستگاه پر کن گریس از روش و مکانیزم پمپ معمولا برای موادی که هداری چسبندگی هستند همچون گریس استفاده می شود . و سیستم تزریق از کف انجام می گیرد تا فاصلا و حباب در ظروف ایجاد نشود. ۶۰۰ ظرف یک لیتری را می توان در هر ساعت با این دستگاه پر نمود.
- دستگاه پر کن عسل یکی از موادی که از ویسکوزیته بالا برخوردار است عسل می باشد. بهترین روش پر کردن استفاده از مکانیزم سیلندر و پیستون است. مخزن و تعداد سیلندر ها می تواند برای تزریق بیشتر افزایش پیدا کند . اگر پیش از فرآیند تزریق و پر کردن عسل گرم شود این کار با کیفیت بهتر و راحت تر انجام می شود .
- دستگاه پر کن گالن به کمک این دستگاه می توان مایعاتی نظیر آب رادیاتور و عرقیات که در گالن های ۲۰ لیتری تزریق می شوند را پر کرد.
- دستگاه پر کن روتاری در این ماشین آلات به دلیل دایره بودن محل ظروف و بطری به نسبت پر کن های خطی فضای بسیار کمی اشغال می کنند. در این دستگاه می توان از سه مکانیزم تزریق ،پمپ ،سیلندر و پیستون و حتی ثقل استفاده کرد.
- دستگاه پر کن بشکه به کمک پر کن بشکه می توان ظروف بزرگ ۲۲۰ لیتری را پر کرد . بشکه ها روی رولیک ها واقع می شوند و به زیر نازل تزریق هدایت می شوند.
نوع کار دستگاه های پر کن مایعات
دستگاه پرکن مایعات اتوماتیک
سیستم تزریق در پر کن مایعات می تواند در سه روش پمپ ، ثقل و یا سیلند پیستون انجام شود دو نوع رومیزی و شاسی دار از انواع دستگاه پر کن مایعات نیمه اتوماتیک است . حجم کاری این ماشین ها متوسط می باشد و با توجه به تعداد نازل است.
پرکن سیلندر پیستونی اتوماتیک
در مدل اتوماتیک، ظروف توسط اپراتور بر روی ورودی نوار نقاله قرار می گیرد. هنگامی که ظروف زیر نازل ها قرار گرفت، توسط فیکسچرِ تعبیه شده بر روی دستگاه، ظروف در جای دقیق خود ثابت شده و عمل تزریق مایع صورت می پذیرد. سپس عملیات درب گذاری و درب بندی انجام شده و در انتها ظروف بر روی میز ترافیک قرار گرفته و یا توسط اپراتور از روی خط برداشته می شوند.
درب گذاری و درب بندی می تواند بصورت غیراتوماتیک و توسط اپراتور انجام شود.
در مدل اتوماتیک تا ده نازل را میتوان تعبیه نمود.
پرکن پمپی تایمری، اتوماتیک
در مدل اتوماتیک، دستگاه دارای شش متر نوار نقاله است. در ابتدای ورودی نوار نقاله، اپراتور ظروف را بر روی نوار قرار می دهد. زمانی که ظرف به نازل میرسد، بوسیله سنسور، یک دریچه ی نگهدارنده، از حرکت بیشتر آنها جلوگیری کرده و ظروف دقیقا زیر نازل قرار می گیرند. همزمان عمل پمپاژ مواد از مخزن شروع شده و مواد به داخل ظروف تزریق می گردد. سپس دریچه ی نگهدارنده، باز شده،ظروف به انتهای نوار نقاله منتقل می گردند. در انتهای نوار نقاله، ظروف یا بوسیله اپراتور برداشته می شود و یا بر روی میز ترافیک که در انتهای خط تعبیه میگردد، قرار می گیرد. عملیات درب گذاری و درب بندی نیز به سه روش دستی، اتوماتیک و نیمه اتوماتیک انجام می شود.
دستگاه پرکن مایعات سیلندر پیستونی
این دستگاه برای مایعات غذایی مانند عسل، سمنو ، کرم کنجد، شکلات صبحانه ، شیره خرما ، انواع روغن خوراکی مایع و همچنین مایعات شیمیای مورد استفاده می باشد. دستگاه پر کن مایعات رومیزی و سیستم کارکرد آن پنوماتیک می باشد. علاوه بر این یکی از ویژگی های این دستگاه این است که این دستگاه مجهز به گرم کن و میکسر می باشد که برای مایعاتی مانند وازلین و گیریس که پس از سرد شدن بسته می شوند و می بندند کاربردی است.
پرکننده های مایع
بر اساس استراتژی موجود، پرکننده های مایع به دستگاه های پر کننده معمولی، فشار و وکیوم تقسیم می شوند. پرکننده های معمولی مایع با جاذبه کار می کنند که در آن مایع به دلیل وزن آن به بطری های خالی ریخته می شود. با این حال، ایجاد شرایط منحصر به فردی برای حفظ غلظت و تحمل گاز مایعات ضروری است. نمونه های قابل توجه این بطری ها، بطری های شیر می باشد.
پرکننده های وکیوم نیاز به فشار اتمسفر دارد، که با فشار بیشتری مایعات مانند شربت، روغن، نوشابه و غیره دارای ویسکوزیته بالا هستند و به این نوع پر کردن نیاز دارند، که بسیار کارآمد است و از یک ساختار بسیار ساده استفاده می کند.
پرکننده های مایع نیاز به فشار بیشتری نسبت به فشار هوا دارد. این نوع پر شدن به “پرشدن با فشار هوا برابر” و “پرشدن با فشار بالا” تقسیم می شود. در پرشدن با فشار هوای برابر، فشار مخزن مایع برابر با فشار بطری می شود و بنابراین مایع باتوجه به وزن مورد نظر داخل بطری ها ریخته میشود.از سوی دیگر پر کردن با فشار بالا اختلاف فشار بین مایع و محیط کار میکند.
مشخصات فنی دستگاه پرکن مایعات :
- دارای سه متر نوار نقاله مجهز به اینورتر جهت تنظیم دور موتور
- به دلیل دقت فنی و مهندسی در ماشینکاری و قطعه سازی نازل هال بدون چکه می باشند.ولی بر اساس درخواست مشتری می توانند دارای سیستم چکه گیر با پمپ برگشت به مخزن باشد.
- سیستم عملکرد دستگاههای پر کن مایعات به صورت پنوماتیک و الکترومکانیک با کمک تابلو برق می باشد.
- در صورت سفارش سیستم مجهز به PLCپی ال سی واچ ام آی HMI است.
- این نوع پرکنها معمولا بدون نیاز به قطعات تعویضی قابلیت پرکردن انواع ظروف را دارند.
- تعیین حجم تزریق ساده و دقیق است.
- جنس ظرف pet و پلاستیکی یا شیشه ای می تواند باشد.
- ظرفیت پرکردن مایعات بسته به ظرف آن متفاوت میباشد ولی با استفاده از دستگاه پرکن مایعات ماشین سازی خرم توان پر کردن انواع ظرفیت ها را دارا می باشد.
- جنس بدنه از استنسل استیل و متناسب با مواد غذایی می باشد.
- در ساخت ماشین پرکن مایعات بسته به کاربرد استاندارهای داروییو غذایی رعایت میشود.
- وسایل برقی مصرف شده در دستگاه پر کن مایعات از بهترین انواع موجود در بازا ایران و دارای گارانتی می باشند.
- مخزن ۱۵۰ لیتری استیل یا PVC
سیستم های پر کردن و بسته بندی دستگاه های مختلف:
– حجمی
– فشاری
-روتاری (چرخشی)
– ثقلی
– خلائی
– درون خطی
– پر کن های ترکیبی
– تمام اتوماتیک و نیمه اتوماتیک
پر کردن بادقت بالا:
به این موضوع باید توجه شود که اگر پروسه انتقال مواد نوشیدنی به داخل ظروف و بطری ها بدون استفاده از دستگاه پر کن مایعات انجام بپذیرد ممکن است مواد انتقال یافته از تلورانس حجمی بسیار بالایی برخوردار باشد و در نهایت منجر به عدم رضایت مصرف کننده و مشتریان بالقوه شود . به عبارت دیگر ممکن است که انتقال مواد به داخل ظروف از لحاظ حجمی متفاوت صورت گیرد و مصرف کننده در خرید آن محصول با حجم و مقدارهای متفاوتی روبرو شود (( یکبار بیشتر ویکبار کمتر)) که این اتفاق به هیچ وجه خوشایند نیست از طرف دیگر انتقال مواد به طور ناهمگن و با حجم های متفاوت در دراز مدت ممکن است به ضرر تولید کننده باشد . ودر واقع دستگاه پر کن مایعات همان حجم دلخواه و تنظیم شده توسط اپراتور را به درون همه ظروف منتقل می کند . به طور مثال اگر در یک کارخانه تولید فرآورده های لبنی به طور میانگین ۱۰ میلی لیتر بیشتر به درون هر شیشه ریخته شود در مدت یک ماه این مقدار بسیار زیاد و زیان آور خواهد شد .
زمان پر کردن با دقت بالا
در پر کردن ظروف جنبه ای که باید به آن توجه ویژه ای شود ، زمان انجام این فرآیند است، در واقع با استفاده از این دستگاه پر کن مایعات تولید کنندگان مواد نوشیدنی می توان در مدت زمان کمتری ، تعداد ظروف بیشتری را پر کرد (در مقایسه با انجام این کار توسط اپراتور ) چون که دستگاه های پر کن مایعات دارای نازل می باشند که تعداد آنها می تواند بر مبنای حجم کار زیاد یا کم شود .
قیمت دستگاه پرکن و بسته بندی مایعات چگونه محاسبه می شود ؟
قیمت این دستگاه با توجه به نوع شیر برقی استفاده شده ، نوع و مکانیزم عملکرد آن محاسبه میگردد ، برای مثال نوع نازل اگر ثقلی باشد قیمت پایین تر و اگر سروو باشد دقت بالاتر و قیمت نیز بالاتر میرود . جنس بدنه و نوع فولاد و استیل به کار رفته ، اندازه و جنس مخزن ، سیستم کنترل، بخش اعظمی از قیمت این دستگاه ها را شامل می شوند.موءلفه های دیگری همچون تعداد نازل ها ، سرعت و ظرفیت تولید و همچنین تنظیم دقیق پرکن نیز از عوامل تعیین قیمت دستگاه پرکن مایع است . به طور کلی می توان گفت که برای دستگاه های پرکن صنعتی به کار رفته در خطوط تولید قیمت از حدود چهارده میلیون تومان شروع شده و بسته به ظرفیت و نوع دستگاه و خطی یا روتاری بودن آن برای واحدهای کوچک تا بیست و پنج میلیون تومان و حتی سی میلیون تومان میرسد . البته باز هم تاکید میکنم که برای واحدهای کوچک و متوسط رنج قیمت این است .
تعمیرات، گارانتی دستگاه پرکن مایعات :
- دستگاههای پرکن مایعات دارای یکسال گارانتی و ۵ سال خدمات پس از فروش شرکت ماشین سازی خرم می باشد.
- تمامی قطعات یدکی ماشین مایعات پرکن مورد نیاز خریدار علاوه بر آنکه از انواع استاندارد موجود در بازار ایران است (OPEN DESIGN) در انبار ماشین سازی خرم نیز موجود می باشند.
- تعویض راحت قطعات و تعمیرات ساده بعلت سادگی در طراحی
موارد کاربرد دستگاه پركن مايعات:
- مواد غذایی: عسل، مربا، رب، سس،شیره خرما، انواع شربت ها و..
- مواد دارویی: انواع شربت ها، اسیتون،الکل، انواع لوسیون ها و..
- مواد بهداشتی: شامپو، مایعات بهداشتی، شوینده ها و..
- مواد صنعتی: انواع روغن ها، انواع لوسیون ها، مواد شیمیایی و..
مکانیزم پر شدن در دستگاه پر کن مایعات :
به طور کلی سه مکانیزم پرکن پمپی ، پرکن ثقلی و پرکن سیلندر پیستونی برای تزریق مایعات با هر نوع گرانروی ای وجود دارد. هر کدام از این روش ها ممکن است برای مایعی مناسب و برای مایعی دیگر کارا نباشد. از این جهت انتخاب درست مکانیزم تزریق اهمیت ویژه ای دارد.
- مکانیزم پمپی معمولا دقت چندانی ندارد و می توان برای انواع مایعات از آن استفاده کرد. اما به دلیل ماهیت کارکرد برای موادی همچون گریس سرد که چسبندگی زیادی دارند بسیار گزینه مطلوبی حساب می شود.
- معمولا برای دستگاه پرکن عرقیات ، دوغ ، انواع شوینده ها و سایر مایعات از سیستم ثقل استفاده می شود. این سیستم ارزان قیمت ترین روش تزریق است و به کمک جاذبه و وزن خود مایعات عملیات پر کردن صورت می گیرد. این روش در بیشتر مایعات رقیق استفاده می شود .
- پر کن سیلندر پیستون نیز روشی دیگر است که در ماشین آلات اتوماتیک مورد استفاده قرار میگیرد و دقت بالایی دارد. به دلیل ثابت بودن حجم تعیین و تنظیم شده ،خطای مقدار تزریق مواد خیلی کم می باشد به همین علت در مایعات با غلظت زیاد از این روش استفاده می شود.
- تعداد نازل در دستگاه پرکن با توجه به راندمان تعیین می گردد. دستگاه درب بند و دستگاه سیل القایی و همچنین دستگاه جت پرینتر و تونل شیرینگ بر روی دستگاه پرکن ، بسته به سفارش خریدار نصب می شود به همین علت تعیین قیمت دستگاه پرکن بسته به راندمان و نوع متعلقات ان متفاوت می باشد.